Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΓΙΑ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗ

                                                                                      FLAG

Τα σχήματα και τα χρώματα της Ελληνικής σημαίας δεν έχουν αλλάξει πολύ από την Επανάσταση του 1821. Πολλοί άνθρωποι αναρωτιούνται γιατί οι ιδρυτές της Ελληνικής Δημοκρατίας έχουν διαλέξει τα σύμβολα, τα σχήματα και τα χρώματα που εμφανίζονται στην Ελληνική σημαία.

Οι αριθμοί των γραμμών είναι ίσοι με τον αριθμό των συλλαβών της φράσης: "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ Η' ΘΑΝΑΤΟΣ".
Ελευθερία ή θάνατος ήταν το σύνθημα κατά την διάρκεια των χρόνων της Ελληνικής Επανάστασης εναντίον της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας τον 19ο αιώνα.

Άλλοι υποστηρίζουν ότι ο αριθμός των γραμμών αντιστοιχεί στον αριθμό των γραμμάτων της λέξης "Ελευθερία", δηλαδή 9.

Αυτή η λέξη προκαλούσε ισχυρά αισθήματα στους καταπιεσμένους Έλληνες, και τους ενέπνεε να πολεμήσουν και να κερδίσουν την ελευθερία μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς.

Η εμφάνιση των γραμμών επιλέχθηκε λόγω της ομοιότητάς τους με την κυματισμένη θάλασσα η οποία αγκαλιάζει τις ελληνικές ακτές.

Η εναλλαγή των μπλε και άσπρων γραμμών κάνει την Ελληνική Σημαία όταν φυσάει να φαίνεται σαν το Αιγαίο Πέλαγος.

 

Ο σταυρός ο οποίος βρίσκεται στο πάνω αριστερά μέρος της σημαίας και καταλαμβάνει το ένα τέταρτο της συνολικής της επιφάνειας, συμβολίζει το σεβασμό και την αφοσίωση που έχουν οι Έλληνες για την Ελληνική Ορθοδοξία και δηλώνει το σημαντικό ρόλο του χριστιανισμού στο μοντέρνο Ελληνικό Έθνος.

Το μπλε και το άσπρο της Ελληνικής σημαίας συμβολίζουν το μπλε της ελληνικής θάλασσας και τα λευκά κύματά της. Σύμφωνα με μύθους, η θεά της ομορφιάς, η Αφροδίτη, αναδύθηκε από αυτά τα κύματα.

Επιπρόσθετα, αντανακλά το μπλε από τον γαλανό ουρανό και το άσπρο από τα λιγοστά σύννεφα.

Το γαλάζιο και το λευκό χρώμα ορίστηκαν σαν χρώματα του «εθνικού σημείου» και των «σημαιών της θαλάσσης και της ξηράς» από την πρώτη Εθνική Συνέλευση (1821) και κατάρτησε και ψήφισε το πρώτο Σύνταγμα της Ελλάδας, το γνωστό «Προσωρινόν Πολίτευμα της Ελλάδας» της 1.1.1822.

 

Τα χρώματα της Ελληνικής Σημαίας συμβολίζουν:

 

Το λευκό : την αγνότητα των σκοπών της ελληνικής φυλής.

Το γαλάζιο : τον ουρανό και τη θάλασσα της Ελλάδας.

Ο σταυρός : την πίστη των Ελλήνων.


Εκτύπωση   Email